Bij de verkoop van een woning komt veel meer kijken dan alleen maar het plaatsen van een advertentie op een zoekertjessite. Welke fouten moet je vermijden?
Je bent niet gewonnen voor het idee om een vastgoedmakelaar in te schakelen om jouw pand te verkopen? Dan zal je zelf de handen uit de mouwen moeten steken. Op zoekertjeswebsites zoals Immoweb, Zimmo, Immovlan… kan je zelf een advertentie plaatsen, maar onderschat niet wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van een pand. Vermijd deze 5 valkuilen.
Geen correcte prijs
Voordat je kopers zoekt voor jouw woning, moet je er natuurlijk zelf een vraagprijs op plakken. Neem daarom zeker eens een kijkje op zoekertjeswebsites om gelijkaardige panden te vergelijken. Zo krijg je al een eerste idee van de vraagprijzen op de markt. Hoe je een correcte prijs bepaalt, lees je hier.
Een onvolledig verkoopdossier
Voor het verkoopdossier moet je als verkoper veel documenten verzamelen: het energieprestatiecertificaat, het postinterventiedossier (met onder meer de bouwplannen, detailplannen van elektriciteit en leidingen, het lastenboek en aankoopfacturen), het kadastraal uittreksel en kadastraal plan, het bodemattest, de elektrische keuring en de stedenbouwkundige inlichtingen.
“Filip Dewaele: ‘Een verkoop kan afspringen omdat het dossier niet in orde is. Besteed daar dus zeker de nodige aandacht aan.’”
Amateuristische advertenties
Advertenties op zoekertjessites zijn een evidentie voor wie een woning wil verkopen. De tarieven variëren naargelang de positie in de zoekresultaten en het aantal maanden dat je jouw pand op de site wil laten staan. Reken toch op zo’n 80 euro voor een basisadvertentie voor een maand. Wie kiest voor de duurdere formules bij verschillende websites, sociale media en Google, moet voor een periode van drie maanden rekenen op een budget van 300 à 500 euro.
Geen commerciële feeling
Als particuliere verkoper moet je ook de commerçant in jezelf wakker maken. Vraag bijvoorbeeld altijd de contactgegevens van de personen die de woning komen bekijken, zodat je ze achteraf altijd zelf nog kan contacteren. Bombardeer potentiële kopers tijdens een rondleiding niet met onnodige details, zodat mensen niet met een zwaar hoofd de woning verlaten.
Een rommelig compromis
Zodra je een koper hebt gevonden, moet er uiteraard een onderhandse verkoopovereenkomst of compromis worden ondertekend. Dewaele: ‘Op het internet vind je heel veel gratis standaarddocumenten voor een compromis, maar daar zit ook heel veel rommel tussen. De wetgeving verandert continu. Minstens twee keer per jaar moeten we zelf onze eigen compromisteksten aanpassen. Ook als particulier moet je een compromistekst hebben die up-to-date en sluitend is.’ Daarvoor kan je als particuliere verkoper aankloppen bij een notaris, vastgoedmakelaar of jurist. Er zijn ook betalende juridische websites die modeldocumenten aanbieden.
Bron: De Tijd (https://www.tijd.be/netto/vastgoed/woning-verkopen/5-valkuilen-voor-wie-zijn-woning-zelf-verkoopt/10207577.html)