Wie mag jouw vermogen beheren als je dat niet meer kan?

Deel op

We hopen allemaal op een zorgeloze oude dag, maar helaas hebben we dat niet in de hand. Wat als het plots niet meer lukt? Heb u er al over nagedacht wie er dan uw vermogen mag beheren en uw geldzaken regelen? Met een zorgvolmacht geeft u iemand toestemming om te zorgen voor uw vermogen in geval u het zelf niet meer kan. Voor u kan het een geruststellende gedachte zijn om te weten dat ook dan uw vermogen in goede handen is. We gaan hier graag even wat dieper op in.

WAT?

Een zorgvolmacht is in principe een document, waarbij u een of meerdere personen van uw keuze volmacht geeft om uw vermogen te beheren, als u hier zelf niet meer voor geschikt bent door ziekte, een ongeval of andere. Naast het beheer van uw vermogen, kunt u met een zorgvolmacht ook toelating geven om onder andere vastgoed te verkopen, aan successieplanning te doen of belastingen op te volgen. Een zorgvolmacht gebeurt altijd schriftelijk en moet ondertekend worden door alle betrokken partijen.

VOOR WIE?

Elke meerderjarige kan een zorgvolmacht opstellen op voorwaarde dat hij of zij op het moment van het sluiten van de overeenkomst, volledig wilsbekwaam is. Voor ouderen die bijvoorbeeld aan successieplanning willen doen, kan een zorgvolmacht een hele geruststelling zijn. Ook jongere mensen die bijvoorbeeld een huis kopen, geven elkaar een zorgvolmacht zodat hun geldzaken niet geblokkeerd worden, wanneer er iets zou gebeuren waardoor de ene juridisch onbekwaam wordt.

WAT IS HET VERSCHIL MET EEN BANKVOLMACHT?

Met een bankvolmacht geeft u een vertrouweling, net zoals bij een zorgvolmacht, ook toelating om uw vermogen te beheren. Een bankvolmacht vervalt echter wanneer u onbekwaam wordt. Ook is het niet mogelijk om met een bankvolmacht bijvoorbeeld vastgoed te verkopen of schenkingen te doen.

WAAROM REGISTREREN?

Door een zorgvolmacht te laten registreren, wordt uw vermogensbeheer uitgevoerd zoals u het hebt opgetekend. Van rechtswege treedt het dan automatisch in werking op het moment dat u niet meer bekwaam bent. U kunt ook zelf een tijdstip kiezen en dit aangeven in de zorgvolmacht. De registratie van uw zorgvolmacht gebeurt bij het ‘Centraal Register van Lastgevingsovereenkomsten’ en kan via een notaris of via de Griffie van het vredegerecht.

WAT ALS U GEEN ZORGVOLMACHT HEEFT?

Indien u geen zorgvolmacht hebt opgemaakt en u plots niet meer in staat bent uw vermogen te beheren, zal de rechter een voorlopig bewindvoerder aanduiden. Hij of zij krijgt dan de taak om het vermogen te beheren. Bij elke ingrijpende handeling moet dan wel goedkeuring gevraagd worden aan de rechter. Bij een zorgvolmacht kan de lasthebbende steeds zelf handelen.

Een zorgvolmacht opstellen is zeker het overwegen waard en iets waar u beter niet mee wacht. Wilt u nog meer informatie over een zorgvolmacht of wenst u er een op te stellen? Contacteer ons of kom langs naar ons kantoor. Wij helpen u graag verder!

Nog een vraag?
Contacteer ons

This field is for validation purposes and should be left unchanged.